BEHANDELmethodes
Met behulp van de gegevens uit de intake en onderzoek(en) wordt een behandelplan opgesteld. De behandelmogelijkheden zullen uitgebreid met u besproken worden en in overleg kiezen we samen de meest geschikte behandelmethode.
Behandelmethodes omvatten een breed scala aan technieken en benaderingen, waaronder:
Uitleg en advies
Het bekken speelt een belangrijke rol in ons lichaam en kan bij problemen leiden tot diverse klachten. Rondom het bekken bevinden zich spiergroepen die stabiliteit en mobiliteit ondersteunen. De bekkenbodemspieren zijn cruciaal voor orgaanondersteuning en functieregulatie. Ik kan uitleg en advies geven bij bekken(bodem)klachten. Denk hierbij aan een juiste toilethouding/ -gedrag, vocht- en vezelintake, belasting- en belastbaarheid in het dagelijks functioneren en juiste houding en beweging in rust/tijdens dagelijkse activiteiten.
Oefentherapie
Het is belangrijk om te weten of u de juiste spieren aanspant bij bekken- en bekkenbodemoefeningen. Daarom richt de oefentherapie zich in eerste instantie op bewustwording van de ademhaling en bekkenbodemspieren of andere spiergroepen rond het bekken (leren aan- en ontspannen). Van daaruit kunnen we kracht en coördinatie of soepelheid verder opbouwen. Ook blaastraining kan een onderdeel zijn van de oefentherapie.
Oefentherapie met EMG-apparatuur
Via een meetinstrument (probe) dat vaginaal of anaal wordt ingebracht, kan de bekkenbodemspierspanning gemeten worden. U ziet een grafiek op het scherm die de aan- en ontspanning zichtbaar maakt. Op deze manier bent u zich bewuster van het gebruik van de bekkenbodemspieren en kan door metingen op termijn de voortgang geëvalueerd worden.
Elektrostimulatie
Via een meetinstrument (probe) dat vaginaal of anaal wordt ingebracht, kunnen de zenuwvezels in de bekkenbodem geprikkeld worden. Dit wordt toegepast bij krachtverlies, overactieve blaas, pijnklachten of te hoge spierspanning van de bekkenbodem.
PTNS (Percutaneous Tibial Nerve Stimulation)
Dit is een uitwendige behandeling waarbij door het aanprikken van de onderbeen zenuw via een naaldje bij de enkel de zenuw met kleine elektrische prikkelingen gestimuleerd wordt. Deze therapie kan van toepassing zijn bij moeilijk beheersbare aandrang om te plassen.
Rectale ballontherapie
Door een klein ballonnetje in de endeldarm te brengen en deze met lucht te vullen, wordt de vulling van de endeldarm nagebootst. Het voelen van aandrang wordt getraind en het ophouden of doorlaten van de ontlasting wordt geoefend.
Pelottetraining
Pelottes zijn kunststof staven in verschillende maten. Door geleidelijk, van een kleine naar een grotere diameter, een pelotte vaginaal in te brengen, wordt de ruimte in de vagina ruimer en soepeler. Deze therapie is van toepassing bij vrouwen met pijnklachten hebben bij penetratie en bij het ontstaan van littekenweefsel na bevalling, operaties of bestraling.
NIMOC-methode (Non-Invasive Mobilization of the Os Coccyx)
Dit is een uitwendige mobilisatietechniek waarbij de afwijkende stand van het stuitje gecorrigeerd kan worden. Een afwijkende stand komt bijvoorbeeld door een val, zwangerschap of bevalling (dit kan ook al langere tijd geleden zijn).
Dry Needling
Een behandeling waarbij met een ‘droge’ (dry) accupunctuurnaald triggerpoints worden behandeld. Triggerpoints zijn pijnpunten van een verkrampte of overbelaste spier en geven een herkenbare pijn in hetzelfde of op een uitstralend gebied. Dry needling kan worden toegepast bij pijnklachten in de bekkenregio zoals: bilpijn, lage rugpijn, buikpijn en pijnklachten in het bekkenbodemgebied.
Massagetechnieken
Massage kan zowel uitwendig als inwendig toegepast worden ter behandeling van triggerpoints in spiergroepen rond het bekken en in de bekkenbodem. Hierdoor ontstaat een betere doorbloeding en ontspanning.
Bekkentherapie volgens methode RÖST
Deze behandeling bestaat uit specifieke symmetrie-oefeningen, huiswerkoefeningen en handig bruikbare tips voor in het dagelijks leven. Deze methode is speciaal voor vrouwen met bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap. In combinatie met specifieke mobilisatietechnieken kunnen pijnklachten gedurende de zwangerschap verminderen en kunt u na de bevalling volledig herstellen.
Postpartum consult Bekkenfysiotherapie
Voor vrouwen in de periode tussen 6 weken en 9 maanden na de bevalling.
Dit is als het ware een check-up na de bevalling met als doel te adviseren over een zo optimaal mogelijk herstel. Kunt u bijvoorbeeld al weer gaan sporten? Is tillen wel of niet verstandig?